Traject Ultimus - De laatste groet, een ultiem en waardevol gebeuren

Traject Ultimus - De laatste groet, een ultiem en waardevol gebeuren

Je verloor net iemand van betekenis en je voelt je overweldigd door al het geregel en de vele beslissingen die plots op je afkomen. Je wordt deskundig ondersteund door de begrafenisondernemer maar voelt je evenzeer wat onwennig bij het overleden lichaam van je geliefde. Je kijkt wat op tegen het moment van de laatste groet en de kisting. Je zit met vragen. Hoe gaat het lopen? Hoe pak je zoiets aan? Brengen we een tekst? Voorzien we een getuigenis? Wat met de muziek? En wat met de kinderen? Zouden we de kist versieren? Maken we een speciaal kaartje? Hoe pakken we het aan? Kan iemand ons daarbij helpen?

Wat? Kunstzinnige en spirituele begeleiding tijdens de moeilijke dagen tussen overlijden en uitvaart. Meer specifiek begeleid ik je in het vormgeven van de laatste groet via het maken van een cocreatief kunstwerk of het creatief werken met de kist. Een traject van enkele dagen waarin ik nabij ben en samen met jullie op zoek ga naar wat er mogelijk is. Dit kan gebeuren bij je thuis in geval van een thuisopbaring, of in het funerarium.

Concreet? We geven samen vorm aan het ritueel van de laatste groet zodat dit een mooi, waardevol en verbindend moment wordt waar je achteraf met een warm gevoel aan kan terug denken.

Voorbeelden? 

De foto toont een kunstige opstelling in het funerarium bij mijn vader. Ik maakte voor hem een memobox waarin ik nu alle rouwcorrespondentie en een aantal waardevolle objecten in bewaar. De doos staat hier in huis, over het algemeen gesloten in de boekenkast. Op bepaalde momenten open ik de doos en zet hem op de kast. Met zijn verjaardag, met kerstmis,... Op momenten dat ik hem mis. Dan plaats ik er een kaars bij en is voel ik hem extra aanwezig.

Voor een ander gezin gingen we samen aan de slag met een tekening van het dochtertje van 8. We maakten er een ets van die we afdrukten in vrolijke kleuren. We drukten het kunstwerk een aantal keren af, een aantal afdrukken voor familieleden en vrienden, één afdruk ging mee in de kist. Eentje lijstten we in en die kwam op de kist te staan bij de laatste groet. We zetten de tekening ook over op de kist met de pyrograaf. Dat deden we in het funerarium. We brachten er een hele namiddag samen door. Er was verdriet en ook blijdschap. Het was vooral fijn dat we in die moelijke periode ook gewoon iets konden doen, de handen uit de mouwen steken. De kinderen waren ook aanwezig, er was wat speelgoed mee en ze konden wat helpen en spelen. Achteraf zei het meisje dat het de mooiste dag was: ze maakte een kunstwerk voor haar mama én mocht een hele namiddag bij mama zijn. Aanvankelijk hadden deze mensen geen zin in het ritueel van de laatste groet maar uiteindelijk bleek het de beste keuze te zijn.

Voor wie?

 • Voor mensen die een geliefde verloren hebben
 • Voor mensen die een geliefde dreigen te verliezen
 • Voor mensen die hun eigen uitvaart willen vormgeven en het moment van de laatste groet willen voorbereiden

Alles op een rij

 • Traject Ultimus: kunstzinnige en spirituele begeleiding van de laatste groet, op maat (9u begeleiding op maat)
 • Concreet: 
  • Persoonlijke ondersteuning gedurende 5u en de begeleiding van het ritueel van de laatste groet (3u)
  • Gepersonaliseerd kunstwerk, object, creatief werk met de kist,... (5u)
  • Gebruik van professionele materialen met grote zorg en aandacht voor de presentatie,...
  • Nazorg: sessie op een moment naar keuze (1u)
 • Kostprijs: 800 EUR, inclusief BTW (kan in schijven betaald worden)

Inschrijven of meer informatie? Vul onderstaand formulier in.

Traject Ultimus - De laatste groet, een ultiem en waardevol gebeuren
 • {{ message }}
 • {{ bookable_message }}
 • {{ event_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x