Afscheidszorg

Afscheidszorg

'Because for those who love with heart and soul, there is not such a thing as separation'
Rumi


Herken je dit?

Je verloor net iemand van betekenis via overlijden -of dit staat te gebeuren- en je voelt je overweldigd door al het geregel dat plots op je afkomt en de vele beslissingen die moeten genomen worden. Je voelt aan dat de uitvaartperiode een waardevolle periode is maar je weet niet goed hoe je het allemaal wil aanpakken. Je stelt je vragen bij de verschillende stappen van het gehele proces van uitvaart en afscheid nemen en wil hier graag met iemand over praten zodat je zicht krijgt op wat je wil en hoe je de uitvaartperiode kan omvormen tot een waardevolle tijd voor jezelf en je naasten.


En...

  • Je bent op zoek naar een passende formule voor de uitvaartperiode van je geliefde
  • Je wil op een bezielde manier vorm geven aan je gevoelens van verdriet en gemis
  • Je bent op zoek naar iemand die je hierin kan ondersteunen, aanmoedigen en inspireren
  • Je wil jezelf tijd geven om rustig afscheid te nemen en wil alle stappen van de uitvaartperiode op een bewuste manier vormgeven zodat je tevreden en met een warm gevoel kan terugblikken op deze aangrijpende periode in je leven
  • Je hoopt dat een mooie uitvaartperiode je rouwproces ten goede zal be├»nvloeden waardoor je na enige tijd de draad van je leven opnieuw kan opnemen en met hernieuwd vertrouwen en hervonden veerkracht je levenspad kan vervolgen, vanuit wie je geworden bent na deze tekenende ervaring van verlies...


De uitvaartperiode is een periode van enkele maanden die start op het moment van overlijden van je geliefde. Ze omvat de gehele periode van afscheid nemen die typisch gekenmerkt is door een aantal rituelen: de groeting, de laatste groet, de kisting, de uitvaart, de crematie, de begrafenis, de zorg voor het graf, de eerste maand zonder,... Na de crematie, de uitvaart en de begrafenis vangt de rouwperiode aan. Een periode waarin je op zoek moet gaan naar een nieuw evenwicht, een leven zonder, een ander soort van nabij zijn. Een emotionele rollercoaster.  Een bijzonder ingrijpende periode in je leven. En toch boordevol kansen tot verbinding, die je rouwproces ten goede kunnen komen. 

Als je je herkent in bovenstaande woorden, dan is traject Terra misschien wel iets voor jou.

Het kan ook zijn dat je zelf niet lang meer te leven hebt en een aantal dingen rond je eigen uitvaart wil regelen. Dan help ik je graag verder via traject Pallium. 

Traject Ultimus richt zich vooral op het begeleiden van het ritueel van de laatste groet en Traject Ritus omvat het vormgeven van een ritueel op maat, al dan niet direct gelinkt aan de uitvaart.


Afscheidszorg, 4 verschillende trajecten

Vanuit mijn eigen ervaring hoe belangrijk de periode is tussen dood en begrafenis, ontwierp ik het traject Terra en enkele afgeleide trajecten die allemaal verband houden met afscheid nemen. De trajecten duren 3 tot 9 maanden. Je bepaalt zelf je eigen tempo.

Kunstig afscheid nemen via de trajecten Terra en Pallium:

  • Traject Terra: individuele en artistieke begeleiding van de gehele uitvaartperiode, op maat
  • Traject Pallium: individueel en kunstig afscheidstraject voor mensen die terminaal/palliatief zijn

Je kan ook bij me terecht voor de kunstzinnige ondersteuning via een ritueel:

  • Traject Ultimus: kunstzinnige en spirituele begeleiding van de laatste groet, op maat
  • Traject Ritus: ritual art, een kunstig ritueel tussen nu en later, verbindend ritueel op maat


Misschien is dit aanbod wel wat voor jou maar wil je eerst kennismaken? Mocht het je wat zeggen, maak dan gerust een afspraak met me en ik licht je verder in over mijn aanpak. 

Afscheidszorg

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x