Afscheidszorg

Afscheidszorg

'Because for those who love with heart and soul, there is not such a thing as separation'
Rumi

Herken je dit?

Je verloor een geliefde via overlijden -of dit staat te gebeuren- en je voelt je overweldigd door al het geregel dat plots op je afkomt en de vele beslissingen die moeten genomen worden. Je voelt aan dat de uitvaartperiode een waardevolle periode is maar je weet niet goed hoe je het allemaal wil aanpakken. Je wil hier graag met iemand over praten zodat je zicht krijgt op wat je wil en hoe je de uitvaartperiode kan omvormen tot een waardevolle tijd voor jezelf en je naasten.

En...

  • Je bent op zoek naar een kunstzinnige invulling van de uitvaart van je geliefde: een kunstwerk maken van de kist, een kunstwerk op de viering, een artistiek gedenkkaartje,...
  • Je wil je kinderen en/of kleinkinderen op een creatieve wijze betrekken bij de uitvaart en hebt daar graag wat ondersteuning bij
  • Je wil op een bijzondere manier vorm geven aan je gevoelens van verdriet en gemis
  • Je bent op zoek naar iemand die je hierin kan ondersteunen, aanmoedigen en inspireren

De uitvaartperiode is een periode van enkele maanden die start op het moment van overlijden van je geliefde. Ze omvat de gehele periode van afscheid nemen die typisch gekenmerkt is door een aantal rituelen: het groeten van de overledene door de naasten, de laatste groet voor familie en vrienden, de kisting, de uitvaart, de crematie, de begrafenis, de zorg voor het graf, de eerste maand zonder,... Na de crematie, de uitvaart en de begrafenis vangt de rouwperiode aan. Een periode waarin je op zoek moet gaan naar een nieuw evenwicht, een leven zonder, een ander soort van nabij zijn. Een emotionele rollercoaster. Een bijzonder ingrijpende periode in je leven. En toch boordevol kansen tot verbinding, die je rouwproces ten goede kunnen komen.

Het kan ook zijn dat je zelf niet lang meer te leven hebt en een aantal dingen rond je eigen uitvaart wil regelen. 


Afscheidszorg, 4 verschillende trajecten

Vanuit mijn eigen ervaring hoe belangrijk de periode is tussen dood en begrafenis, ontwierp ik het traject Terra en enkele afgeleide trajecten die allemaal verband houden met afscheid nemen. De trajecten duren enkele weken tot enkele maanden. Je bepaalt zelf je eigen tempo. Zowel volwassenen als kinderen kunnen instappen in deze trajecten. Ik werk volledig op maat en werk op vraag. Zo cocreƫren we samen een uniek pad dat het rouwproces iets of wat vergemakkelijkt.

Kunstig afscheid nemen via de trajecten Terra en Pallium:

  • Traject Terra: artistieke begeleiding in de ganse periode van overlijden, begrafenis,... (lang traject)
  • Traject Pallium: individueel en kunstig afscheidstraject voor mensen die terminaal/palliatief zijn

Je kan ook bij me terecht voor de kunstzinnige ondersteuning via een ritueel:

  • Traject Ultimus: kunstzinnige en spirituele begeleiding in de periode tussen overlijden en uitvaart
  • Traject Ritus: ritual art, een kunstig ritueel tussen nu en later, verbindend ritueel op maat

Misschien is dit aanbod wel wat voor jou maar wil je eerst kennismaken? Mocht het je wat zeggen, maak dan gerust een afspraak met me en ik licht je verder in over mijn aanpak. 

Afscheidszorg

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x