Anje Claeys

Anje Claeys

Mijn achtergrond

'We are defined by who we have lost', een citaat van Anna Quindlen dat me steeds maar weer blijft raken. De mensen die er niet meer zijn, blijven zo erg aanwezig, in ons doen en laten, ons zijn en worden.

Ik ben Anje Claeys, creatieve compagnon in rouw- en zoekprocessen. Als kunstzinnig facilitator ben ik gericht op persoonlijke transformatie via de toegangspoort van het creatieve.

Als kunstenaar en coach sta ik mensen nabij in hun zoeken en vinden. Ik doe dit via creatieve trajecten en rituelen, op een intuïtieve manier. Ik ga daarbij eerder coachend aan de slag, met de blik gericht op het hier en nu, vanuit de overtuiging dat al wat ons overkomt een mogelijkheid in zich draagt om te evolueren naar 'de mooiste versie van jezelf'. De eerste stap daarin is om je te verbinden met je essentie, je warme kern. Je verlaat het denken en zakt in het voelen. Vanuit deze zachte energie ga je op ontdekkingstocht. Geduldig én nieuwsgierig...

Ik ben een creatieve compagnon in rouw- en zoekprocessen. Wat centraal staat in mijn coachend werk als kunstenaar is wat ik noem ‘the art of connection’. Ik hou van 1-op-1 gesprekken, van diepgang, van verbondenheid, van details. Ik hou van tekenen, schilderen en drukken, van lezen en van schrijven.

Om mensen in hun rouw- en zoekwerk te ondersteunen, ontwikkelde ik creatieve trajecten waarin de transformerende kracht van creativiteit en kunst centraal staat. De waarden die voor mij belangrijk zijn in de trajecten die ik aanbied zijn verbinding, dankbaarheid en schoonheid. Ik begeleid mensen eveneens bij het afscheid nemen en wel in de periode tussen overlijden en uitvaart. Via de kunst van woord en beeld ben ik nabij, op een heel bijzondere manier. Kunst kan zo veelzeggend zijn, schoonheid brengen en transformatie bewerkstelligen.

Mijn opleiding en loopbaan startte klassiek aan de KU Leuven (BSc, MSc, PhD) maar in 2014 voelde ik dat de tijd rijp was om mijn hart te volgen en voluit te kiezen voor een pad als kunstenares, ondernemer en coach. Ik volgde diverse opleidingen in grafiek en gaf talloze creatieve workshops aan kinderen en volwassen. Daarnaast bekwaamde ik me in kinderyoga en mindfulness. Verder volgde ik training in verbindende communicatie (een onderscheid leren maken tussen behoeftes en strategieën), verbindende besluitvorming (waarin iedereen zich gehoord voelt), sociocratie (navigeren vanuit spanning),... een verhaal dat nooit eindigt.

Ik hou van wandelen in de Hagelandse velden, Zwitserse bergen en Noorse fjorden en herbron geregeld in de natuur. Ik ben heel erg graag bezig met kunst en creëren. Ik hou van het langzame proces van 'handmade' en weet hoeveel voldoening en vreugde het me brengt om met mijn handen bezig te zijn. Verder hou ik er ook van mensen met mekaar te verbinden waardoor synergieën mogelijk worden. In die flow bouw ik aan De Broeikas, een verstillende cowerkplek voor kunstenaars, zelfstandigen en klimaatpioniers, die een verschil willen maken in de wereld. Daar ondersteun ik ondernemers en mensen die graag wil groeien in hun authentiek en duurzaam ondernemerschap. Ik geloof heel erg dat elk van ons een unieke missie heeft op deze wereld en dat er enorm veel energie en vreugde kan vrijkomen als je vanuit jouw talenten op een unieke manier kan bijdragen aan een betere wereld. Het klinkt misschien wat vreemd, maar een ervaring van verlies kan dit proces op een krachtige manier in gang duwen en je uitnodigen tot een verregaande transformatie, waarin ik je graag nabij ben.

Ik ben mama van 3 kinderen: Lore is 19, Thimen is 17 en Jade is 11. Benoît en ik richtten het cowoonproject 'De Kaasdroger' op waar we op een verbonden en ecologische manier samenleven met 3 andere gezinnen.

'Laat je hoofd even landen in je handen'

Mijn eigen rouwwerk

Waarom doe ik wat ik doe? Omdat ik ooit zelf geconfronteerd werd met een heftig rouwproces. Omdat niets me toen scheen te helpen. Omdat ik toen zelf even het noorden helemaal kwijt was. In mijn eigen rouwen en zoeken voelde ik me het meest geholpen door met mijn handen aan de slag te gaan, dingen te creëren en op die manier uitdrukking te geven aan wat er te voelen was in het hier en nu. Zo kwam ik stap voor stap vooruit, met tonnen geduld en zacht vertrouwen. Om vervolgens weer voluit in het leven te gaan staan en te genieten. 

Worstel je met je verlies? Krijg je het niet alleen voor mekaar? Dan begeleid ik je graag op een creatieve manier doorheen je rouwwerk. Zo sta je er niet alleen voor en zie je de dingen misschien wel weer wat lichter.

Mijn eigen groeiwerk

Ooit lang geleden studeerde ik geneeskunde, biochemie, virologie en deed ik een doctoraat in de medische wetenschappen. Toch voelde ik dat dit niet écht mijn ding was. Ik besloot mijn hart te volgen en startte een opleiding vrije grafiek. Ik werkte nog een hele tijd binnen de wetenschappelijke wereld maar in 2014 koos ik resoluut voor de gezellig mix van kunst en sociaal ondernemerschap. Een hele zoektocht die me zoveel rijkdom bood. 

Wil je zelf ook een carrièreswitch maken, dan ben je bij mij op het juiste adres voor een transformerende begeleiding op maat. Sta je voor een complexe berg zoekwerk en wil je er op een creatieve manier doorheen geloodst worden, dan ben ik graag jouw 'compagnon de route' via de trajecten die ik aanbied. Zowel voor particulieren als voor professionals heb ik een uniek aanbod klaar. Het omarmen van complexiteit is daarbij de gemeenschappelijke noemer. Hoe complexer hoe liever dus. Laat maar komen!

Even kennismaken?

Benieuwd om meer te weten? Ik ontvang je graag voor een verkennend gesprek waarin we kennismaken met elkaar, jouw vraag scherpstellen en bekijken hoe ik je kan ondersteunen in je zoektocht. 

Anje Claeys

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x