Micro Macro

Micro Macro

Workshop - Micro Macro

Een goede wetenschapper moet vanalles kunnen maar moet in de eerste plaats kunnen observeren. Obseveren en noteren. Kijken wat er te zien valt. En dat precies kunnen registreren. Objectieve observatie is dus dé basisvaardigheid bij uitstek waarover een wetenschapper moet beschikken.

De workshop Micro Macro handelt precies over die observatiekunst en -kunde. Ik vertel het verhaal van Charles Darwin. Charles Darwin is een Engelse wetenschapper die leefde in de 19de eeuw (1809-1882) en die bekend geworden is door de evelotietheorie 'The origin of Species'. Darwins werk betekende een grote doorbraak in de wetenschappelijke wereld, een paradigmaverschuiving. Darwin was in zijn kinderjaren nogal een keverliefhebber. Hij verzamelde kevers en catalogiseerde ze. Later tijdens zijn ontdekkingsreis met het schip 'Beagle' maakte hij ook een ruime inventaris van alle beestjes die hij observeerde, en bij zijn terugkeer zijn er dan verschillende boeken verschenen met daarin gravures en pentekeningen van allerlei insecten. Voor een impressie, klik hier.

We observeren insecten, vergroten ze met een speciale loep en tekenen naar waarneming. Net als een echte wetenschapper. Vervolgens zetten we de tekening over op een drukplaat en drukken we die af met de drukpers. Net als een echte kunstenaar. Ook andere tekentechnieken komen aan bod. Bijzonder vooral is het drukken met de drukpers, een proces dat leuk is voor jongens en voor meisjes.

Bij afloop van de workshop hebben de kinderen gedrukt met een echte drukpers en nemen ze een mooi kunstwerk mee naar huis, klaar om in te lijsten of kado te doen aan mama, papa, oma, opa,...

Praktisch

  • Workshop van 2u
  • Grafische techniek: micadruk (droge naald en reliëfdruk)
  • Voor leerlingen van de tweede of de derde graad van het basisonderwijs
  • Voorzie een lokaal met een aantal vrije tafels en water in de buurt
  • Graag een leerkracht in de buurt voor bijkomende begeleiding van de leerlingen met de andere tekenopdrachten terwijl de kinderen met mij aan het drukken zijn

Voor deze workshop werk ik samen met Lieven Philips van Discoverit.

Micro Macro

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x