Rouwzorg

Rouwzorg

Boeiende trajecten voor rouwenden

Hieronder vind je de trajecten aan voor rouwenden. Het traject Memo en het traject Arto zijn intensieve trajecten op maat, ze duren 12 tot 18 maanden. De trajecten Manus, Lumus en Verbum zijn korte maar verlichtende creatieve trajecten die je krachtig ondersteunen in je rouwproces. Voor wie graag wandelend op pad wil gaan, is er het voedende traject Silentium, we wandelen met de seizoenen mee en spiegelen ons aan wat de natuur ons vertellen wil. 

Trajecten in kleine groep

Creatieve doesessies, verbindende stiltesessies, lezingen, natuurmomenten. Net wat je nodig hebt als je rouwend bent.


 • Traject Lumen - Verbindend en warm - START OP ZONDAG 17/03/19
  Verlichtend en voedend traject à la carte, zacht en helend
 • Traject Verbum - Woorden van troost - START OP ZONDAG 31/03/19
  Hoe woorden kunnen troosten, helend schrijven als hulpbron
 • Traject Silentium - In stilte op pad - START OP ZONDAG 28/04/19
  Luisteren naar wat de natuur ons vertelt, in het ritme van de seizoenen

Individuele begeleiding

Begeleiding op maat met mogelijkheid tot aansluiting bij de groepsprogramma's. Intensief, deugddoend, anders dan anders. Focus op creëren vanuit verbinding, dankbaarheid en schoonheid. Helend.


 • Traject Memo en Traject Auro - Jaartraject voor rouwenden
  Ondersteunende trajecten op maat, individuele en groepssessies
 • Traject Manus - Hands-on voor rouwenden
  Individueel creatief proces in 5 sessies

Herken je dit?

Is er iemand overleden die je graag ziet? Vind je het moeilijk om de draad terug op te nemen? Het is lastig als verlies je leven kruist. Het dwarsboomt je plannen, je dromen, je leven.

Soms weet je dan niet meer hoe het nu verder moet. Je voelt je alleen in je proces. Je probeert je geliefden te sparen door niet te praten over je eigen verdriet. Je heb moeite om helemaal in het hier en nu te zijn omdat het maalt in je hoofd, omdat je zoveel piekert, want het voelt allemaal zo surrealistisch, zinloos en zonder betekenis.

Het kan ook anders, het hoeft niet zo te zijn.

Het kan heel helpend zijn om hierbij ondersteuning te zoeken. Iemand aan de zijlijn bij wie je op verhaal kan komen. Iemand waarmee je je zoeken en trachten kan delen, het onbespreekbare, het onzichtbare, het onbereikbare, de shit. De moeilijke dingen waarmee je je huisgenoten en vrienden niet voortdurend mee wil lastig vallen. Een veilige plek, waar je helemaal jezelf kan zijn, een veilige plek waar je je ongedwongen kan uiten. Niet noodzakelijk door te praten maar door iets te doen, iets te maken, iets te creëren, waardoor je je verbonden voelt met de persoon die er niet meer is. Iets concreet en tastbaars. Iets moois, dat je zelf creëerde. Misschien is dit wel een aanpak die bij jou past?

Als je vermoed dat dit zo is, verken dan zeker de creatieve trajecten die ik hieronder aanbied.

Rouwen, niet alleen maar samen...

Verlies en rouw horen bij het leven, en toch... Toch is de dood een moeilijk thema. Toch is de dood moeilijk bespreekbaar. Toch wordt de dood doodgezwegen. Als we een geliefde moeten afgeven, staat onze wereld op zijn kop. De persoon die er altijd was, is er plots niet meer. Je moet alleen verder. Willens nillens. Iedereen rouwt anders, elk rouwproces is uniek. Soms loopt het vlot, soms niet. Soms duurt het kort, soms heel erg lang. Vaak hangt dat samen met de aard van je verbinding met je geliefde, de context van zijn of haar overlijden, de leeftijd van de overledene en je eigen levensgeschiedenis. 

Ook je omgeving rouwt met je mee en doet dat op een eigen wijze. Soms heel erg begripvol en attent, vaak ook verschrikkelijk onhandig en stuntelig. Want we leerden niet hoe dat moet, praten over de dood, de naam noemen van iemand die er niet meer is.

Breek het ijs

Of je rouwproces nu lastig of vlot loopt, je geliefde nog maar pas of al een hele tijd geleden overleden is, je veel steun vindt in je omgeving of net niet, in vele gevallen is helpend en ondersteunend om er met anderen over te praten en je gevoelens van verdriet en gemis uit te drukken. Eens het ijs gebroken is, ervaren we hoe goed we mekaar soms wel kunnen helpen. Gewoon door er te zijn voor mekaar, te delen, te luisteren. Helaas is dat niet altijd het geval en verstommen de gesprekken soms als je de naam van de overledene noemt.

Delen en helen

Om tegemoet te komen aan de behoefte van delen, van luisteren en gehoord worden wanneer rouw toeslaat, ontwikkelde ik  trajecten voor rouwenden, zowel voor volwassenen als kinderen. Via de trajecten nodig ik je uit om je ervaring van verlies op een integere manier te integreren in je leven. De trajecten bestaan uit een individueel proces en contact met lotgenoten. Via de trajecten ga je een lange tijd aan de slag met jezelf en je verdriet. Je staat stil bij wat is en geeft uitdrukking aan wat in je leeft. We gaan samen op zoektocht, hoe moeilijk dat ook is. 

Trajecten en sessies

Als je instapt in een traject ga je een verbinding aan met jezelf. Je besluit om tijd en ruimte te creëren voor je verdriet. De trajecten geven je toegang tot diverse sessies: creatieve doesessies, voedende stiltesessies en verkwikkende natuursessies. Dat kan gaan van een lezing tot een wandeling, een filmavond, een grafiekworkshop of een creatieve sessie in mijn atelier. Een uniek en doordacht samenspel tussen individuele coaching en contacten met lotgenoten waarin de helende kracht van kunst centraal staat. Ik nodig ik daarbij  uit om in gesprek te gaan met anderen over je rouwervaringen. Lang geleden of kortbij, het maakt niet uit. Zolang we het maar kunnen delen, met anderen, in verbinding.

Taboe

Via deze weg probeer ik mensen te bereiken die op zoek zijn naar zingeving omtrent leven en dood, heengaan en sterven. Via deze weg ook, probeer ik het moeilijke thema van de dood, waar vaak nog een taboe op rust, bespreekbaar te maken. Op die manier hoop ik dat het natuurlijke weefsel zich wat kan herstellen. Het natuurlijke weefsel van mensen, allen verbonden met mekaar, net door de tragiek van leven en dood, van breuk en herstel, van samen en alleen, van plots moeten omgaan met niet-zelfgekozen veranderingen die zich aandienen op het levenspad van elk van ons. Rouwen is universeel. Kent geen grenzen. Raakt elk van ons, tot diep in de kern. Net daarom schieten woorden vaak tekort, reageren we onhandig, weten we niet wat gezegd. En toch, toch kan het anders. Out in the open. In verbinding met anderen, in verbinding met jezelf, met je diepere kern.

Concreet

Hoe zit het nu in mekaar? Je kiest het traject dat je wil doen en schrijft je hiervoor in. Vervolgens spreken we af en bepalen we je traject. Kijk alvast even in de kalender waarin de creatieve doesessies, de voedende stiltesessies en verkwikkende natuursessies aangekondigd staan. Zo kan je alvast een idee krijgen van de invulling van het programma.


Heb je vragen? Wil je eerst eens zien of het klikt? Mail me dan en we maken een afspraak. Heb je interesse in de trajecten dan is een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek gratis. 

Rouwzorg

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x