Trajecten voor kinderen en jongeren

Trajecten voor kinderen en jongeren

Trajecten voor kinderen en jongeren

In de trajecten die ik creëerde voor kinderen en jongeren staat het creatieve werken centraal. Zelf een kunstwerk maken dat uitdrukt hoe je je voelt en waar je naartoe wil. Helend, speels, creatief. Terug de verbinding aangaan met je creatieve bron, met je eigen kern. Bijzonder essentieel én helend in een rouwproces. 

Er zijn 3 mogelijke ingangen tot de trajecten voor kinderen en jongeren. Via een klik op de groene knop kan je meer lezen.

  • Individuele trajecten voor kinderen en jongeren: individuele sesssies in het atelier
  • Rouwatelier - 3 dagen in een schoolvakantie, een heerlijke workshop op een zalige plek.
    Heb je interesse in een groepsworkshop, stuur me een mailtje en ik zet je op de wachtlijst (je wordt dan gecontacteerd als er een rouwatelier wordt ingericht).


Toch niet gaan praten?

Voel je dat je kind het moeilijk heeft met het verlies van zijn opa, zijn oma, zijn mama, zijn papa, zijn broer of zus? Blijft hij of zij ermee zitten? Is het moeilijk bespreekbaar? Voel je dat je kind wel wat ondersteuning kan gebruiken via een creatieve en speelse insteek? Dan zijn de trajecten die ik aanbied misschien wel geschikt.

Als kinderen en jongeren rouwen is het essentieel dat ze hun verdriet kunnen uiten. Het is voor hen niet altijd evident om woorden te geven aan hun verdriet en te praten over hun verlies. Net daarom zijn de creatieve trajecten uitermate helend voor hen. Stilstaan bij verlies is belangrijk. Als een ervaring van verlies te snel wordt toegedekt kan de wonde later terug openbarsten. Verlieservaringen leggen zich immers in laagjes boven mekaar. Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte te geven aan het rouwen. Kinderen rouwen op een andere manier dan volwassenen. Het gaat meer in momenten. Momenten van intens verdriet die meteen terug omslaan in plezier en vreugde. Toch is het belangrijk om gelegenheden te creëren om stil te staan bij het verdriet dat kinderen ervaren. 

Vele kinderen vinden het niet zo makkelijk om woorden te geven aan wat ze voelen. Al tekenend of al spelend kunnen ze de dingen vaak veel makkelijker uitdrukken. Hier speel ik op in via de trajecten die ik aanbied. Een speelse en creatieve aanpak eerder gericht op doen en minder op praten.

Aanpak

Mijn aanpak bestaat vooral uit het creatief bezig zijn, niet zozeer op het praten, maar vooral op het doen, speels bezig zijn en al doende creëren, delen, lachen, babbelen. Ook de stilte mag er gewoon zijn. Het resultaat, hoewel dat niet centraal staat, mag er altijd zijn. We tekenen, schilderen en drukken ook met de drukpers. Zo drukken we ons letterlijk en figuurlijk uit. Drukken met de drukpers is vooral leuk! Zeker ook voor kinderen. Heerlijk om doen. Even weg uit dat grote hoofd van ons en helemaal zakken in de handen en het doen. Vaak is dat een helend medicijn.

Achtergrond

Ik heb in het verleden talloze workshops en yogalessen gegeven aan kinderen en jongeren in schoolcontext (als wetenschapscommunicator) en vrijetijdscontext (via workshops in De Broeikas, Kreakatau en Atelier Blauwhof). Ik werkte met kinderen van diverse achtergronden en met behoorlijke rugzakjes op emotioneel, sociaal en schools gebied. In die zin is er veel expertise aanwezig en kan ik misschien wel de ondersteuning bieden die je kind nu nodig heeft. Ik volgde een opleiding tot kinderyogadocent en trainingen in verbindende communicatie.

Praktisch

De individuele sessies gaan door in mijn atelier in Boutersem, Leuvensesteenweg 30. Een heerlijke zolderkamer met een drukpers. The place to be om je expressief uit te drukken. Ik werk met kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar. Ook jongeren zijn welkom in mijn atelier.

De rituelen en eventuele groepsworkshops gaan door in De Broeikas in Neervelp (gelegen tussen Leuven en Tienen, vlak aan de afrit Boutersem op de E40), een heerlijke schuur, bio-ecologisch verbouwd. Op deze plek komt iedereen op adem en krijgt elk rouwproces ruimte. 

Ik werk graag in groepen van gemengde leeftijden omdat er dat erg verrijkend is voor de kinderen. De oudere kinderen dragen zorg voor de jongere kinderen, de jonge kinderen leren veel bij van de groten. Een boeiend en natuurlijk samenspel. De leeftijdenmix laat ook toe dat broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes, samen kunnen komen.

Lijkt dit jou wel wat? Vermoed je dat je kind het leuk zal vinden om iets te maken en eerder al doende bezig wil zijn met zijn of haar verdriet? Maak dan een afspraak en we bekijken het samen.

Trajecten voor kinderen en jongeren

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x