BioArt

Anje Claeys

Mijn achtergrond

Ik ben Anje Claeys, creatieve compagnon in rouw- en zoekprocessen.

Ik ben reeds lange tijd op zoek naar hoe ik mijn talenten en mijn levenservaring kan samenbrengen op een unieke wijze en ik denk dat ik het antwoord gevonden heb via de creatieve trajecten die ik aanbied voor mensen die geconfronteerd worden met een verlieservaring, mensen die zoekend zijn.  Ik werk nauw samen met An Hooghe, rouwpsychologe en met Sabine Cocquyt, die een unieke verbinding legt tussen rouwzorg en zacht lichaamswerk. Indien bijkomende therapeutische ondersteuning gewenst is, verwijs ik graag naar hen door.

Wetenschappelijk-medisch opgeleid (BSc Geneeskunde, MSc Biochmie, MSc Virologie) behaalde ik in 2004 mijn doctoraat in de Medische Wetenschappen aan de KU Leuven. Ik heb 15 jaar gewerkt  aan de Leuvense universiteit en hogeschool als wetenschappelijk onderzoeker en als wetenschapscommunicator. Ik startte ik mijn grafische opleiding in 2002 en volgde diverse opleidingen in grafiek en toegepaste grafiek. In 2010 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer en kunstenaar en gaf talloze creatieve workshops aan kinderen en volwassenen. Daarnaast bekwaamde ik me in kinderyoga en mindfulness. Ik hou van wandelen in de Hagelandse velden, Zwitserse bergen en Noorse fjorden.

Ik ben een creatieve ondernemer met een hart voor duurzaamheid. Ik hou van het langzame proces van handmade en weet hoeveel voldoening en vreugde het me brengt om met mijn handen bezig te zijn. Verder hou ik er ook van mensen met mekaar te verbinden waardoor synergieën mogelijk worden. In die flow bouw ik aan De Broeikas, een verstillende cowerkplek voor kunstenaars, zelfstandigen en klimaatpioniers, die een verschil willen maken in de wereld. 

Ik ben mama van 3 opgroeiende kinderen: Lore is 17, Thimen is 15 en Jade is 9. Benoît en ik richtten het cowoonproject 'De Kaasdroger' op waar we op een verbonden en ecologische manier samenleven met 3 andere gezinnen. Verder ben ik ook vriendin, tante, zus, dochter en nog zoveel dingen meer. Het vergt soms  heel wat jongleerwerk om alle ballen samen in de lucht te houden.

Mijn eigen rouwwerk

Waarom doe ik wat ik doe? Omdat ik ooit zelf geconfronteerd werd met een heftig rouwproces. Omdat niets me toen scheen te helpen. Omdat ik toen zelf even het noorden helemaal kwijt was. Omdat enkel creatief bezig zijn me lost kon maken van mijn hoofd, mijn eeuwig malende denken. Daarnaast ook het overlijden van mijn vader in 2017, het overlijden van mijn broer die stierf voor ik geboren werd, mijn oma, een tante die me nauw aan het hart lag, het verlies van mijn werk, doorprikte dromen. In al mijn rouwen en zoeken voelde ik me het meest geholpen door met mijn handen aan de slag te gaan, dingen te creëren en op die manier uitdrukking te geven aan wat er te voelen was, in het hier en nu. Zo kwam ik stap voor stap vooruit, met tonnen geduld en zacht vertrouwen. Om vervolgens weer voluit in het leven te gaan staan en te genieten. 

Worstel je met je verlies? Krijg je het niet alleen voor mekaar? Dan begeleid ik je graag op een creatieve manier doorheen je rouwwerk. Zo sta je er niet alleen voor en zie je de dingen misschien wel weer wat lichter.

Mijn eigen zoekwerk

Ooit lang geleden studeerde ik geneeskunde, biochemie, virologie en deed ik een doctoraat in de medische wetenschappen. Toch voelde ik dat dit niet écht mijn ding was. Ik besloot mijn hart te volgen en startte een opleiding vrije grafiek. Sindsdien blijft grafiek een essentieel deel uitmaken van mijn leven. Ik werkte nog een hele tijd binnen de wetenschappelijke wereld maar in 2006 koos ik resoluut voor kunst en  ondernemerschap. Een hele zoektocht die niet altijd over rozen liep. 

Wil je zelf ook een carrièreswitch maken, dan ben je bij mij op het juiste adres voor een creatieve begeleiding op maat. Sta je voor een berg zoekwerk en wil je er op een creatieve manier doorheen geloodst worden, dan ben ik graag jouw 'compagnon de route' in 1 van de 3 trajecten die ik aanbied voor zoekenden en kunstigen.

De drukpers centraal

In de trajecten die ik aanbied is er een sterke link met de drukpers en het medium grafiek. Waarom grafiek? Grafiek is een ambacht die helpt om af te remmen. Het is een techniek die uitnodigt om te vertragen en stil te staan bij dieperliggende lagen en de essentie van het bestaan. Grafiek nodigt uit tot een trage manier van kijken en net dat is zo belangrijk in een rouwproces. In die zin is grafiek een uitermate geschikte techniek om rouw- en zoekprocessen op een creatieve en artistieke manier te benaderen.

Voor mij is grafiek een methode die uitnodigt om te vertragen, te verstillen, te verdiepen en op die manier in verbinding te komen met jezelf. Vandaar dat ik geloof dat het een ideale techniek is om creatief en expressief mee aan de slag te gaan. Je hoeft helemaal geen voorkennis te hebben, ik begeleid je in elke stap en laat je kennismaken met een uiterst boeiend métier.

En wat leuk is om weten, met de drukpers boek je prachtige resultaten, zelfs als je vindt van jezelf dat je niet creatief bent. Ook kinderen vinden het fantastisch om met de drukpers aan de slag te gaan en maken de mooiste drukwerkjes!

Je zal versteld staan van je eigen creaties!

BioArt

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x