Traject Ritus - Dankbaar verbinden via de kracht van een ritueel

Traject Ritus - Dankbaar verbinden via de kracht van een ritueel

In het eerste jaar na het overlijden van een geliefde zijn er momenten waarop je je geliefde extra hard mist. Er zijn de traditionele feestdagen waarop het gemis voelbaar op de voorgrond treedt: kerstmis, oudjaar, nieuwjaar, pasen. Daarnaast zijn er een aantal cruciale data: zijn verjaardag, haar verjaardag, je eigen verjaardag, de verjaardagen van de kinderen, jullie huwelijksverjaardag, momenten die voorheen samen gevierd werden. En nu is er ook een nieuwe datum bij, de datum van zijn of haar overlijden.

Het zijn momenten waarin we ons schrap zetten tegen wat komt, momenten waarin we de overledene extra hard missen, momenten waar we bang voor zijn. Op zulke dagen kan het waardevol zijn om een ritueel in te lassen. Een verbindend gebeuren waarin je stilstaat bij wat is, wat was, wat komt. Een moment waarop je met andere mensen samenkomt, een cirkel vormt en opnieuw de naam uitspreekt van je geliefde. Bij zo'n moment kan het waardevol zijn als een buitenstaander je helpt om de samenkomst en de ceremonie voor te bereiden en vorm te geven, zodat jijzelf je tijdens de herdenking helemaal kan verbinden met wat en wie er op dat moment is.

Wat? Ritual art, een kunstig ritueel tussen toen en later, verbindend ritueel, op maat. Een traject van een aantal weken waarin je ondersteund wordt in het vormgeven van een waardevol ritueel om je geliefde te gedenken.

Concreet? We werken samen een mooi ritueel uit waarin we achterom kijken en vooruitblikken. We slaan verbindingen met wat was, wat is en komen zal. Je put kracht uit de verbinding en de warmte die bestaat tussen de mensen om je heen. Je verdriet wordt verzacht. Je draagkracht vergroot. 

Voorbeeld? Bij de rituelen ga ik graag aan de slag met natuurmaterialen zoals stenen, keien, schelpen, takken. Deze voorwerpen kunnen betekend of beschilderd worden. Ook andere technieken zoals schrijven van reflecties (journaling) en brieven (corresponderen 'met' de overledene), creatie van memoboxen en fotodagboeken worden vaak gebruikt.

Voor wie?

  • Voor mensen die een geliefde verloren hebben en behoefte hebben aan een ritueel om de overledene te gedenken
  • Voor mensen die weldra afscheid zullen moeten nemen van het leven en een ritueel willen organiseren om hun dank uit te spreken voor wat het leven bracht en nog brengen zal

Alles op een rij

  • Traject Ritus: ritual art, kunstig ritueel tussen toen en later, verbindend ritueel op maat (7u individuele begeleiding op maat)
  • Concreet: 2 sessies van telkens 2u, 1 ritueel (3u), professionele creatieve materialen
  • Kostprijs: 600 EUR, inclusief BTW (kan in schijven betaald worden)

Inschrijven of meer informatie? Vul onderstaand formulier in.

Traject Ritus - Dankbaar verbinden via de kracht van een ritueel
  • {{ message }}
  • {{ bookable_message }}
  • {{ event_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x