Scribing.

30 oktober 2023

Scribing.

Scribing, tekenend aanwezig zijn in een gesprek. Het is mijn dagelijkse tekenende praktijk. Individuele gesprekken, groepsgesprekken, een reeks van gesprekken. In dat tekenen probeer ik iets overschouwende en generatief te doen. De essentie te oogsten in een beeld, enkele woorden en kleuren. 

Het is behoorlijk intensief, het vraagt mijn volle aandacht. Eigenlijk, zou je kunnen stellen dat het een soort van meditatieve praktijk is. Het is eveneens een repetitieve praktijk. Elke dag weer. Een blad, het materiaal, de stemmen, het optekenen.

Het herhalend bezig zijn met een artistieke praktijk leidt tot iets van doorwinterdheid. Verhalen gaan door mijn lijf. Ik hoor het en haast instant teken ik het neer. Mijn hoofd als een flipperkast. Vliegensvlug rollen woorden en beelden naar links en naar rechts in de flipperkast. Swipe naar links: negeren. Swipe naar rechts: weerhouden en noteren. Kleur kiezen, formaat en locatie. En hop, op naar het volgende woord.

Het is inspannend en ontspannend tegelijk. Verbindend en afstandelijk. Inzoomen en uitzoomen. Yin en yang. Balans. 

Hier zie je me bezig in De Broeikas, op de cocreatiedag van 24 oktober 2023. Een boeiende dialoog met 7 deelnemers over diverse aspecten van cocreatie.

Foto gemaakt door Cindy Schepers, waarvoor dank.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x