Highly Intelligent Virus

Highly Intelligent Virus

BETEKENIS
Van 1997 tot 2004 werkte ik aan het AIDS-labo in het REGA-instituut in Leuven. Een toffe bende doctoraatsstudenten. Alles wat er toen te weten was over HIV wisten we. Dat dachten we tenminste. Elk van ons onderzocht een ander facet van het virus. We hadden labmeetings waarin we onze resultaten voorstelden aan mekaar, we lazen papers, gingen naar congressen.
Wat bijzonder was aan HIV is dat het binnen kon dringen in niet-delende cellen zoals neuronen. Daar kon het zijn genetisch materiaal integreren in het DNA van de gastheercel. Een ingenieuze manier om het immuunsysteem te omzeilen. Net van die eigenschap werd gebruik gemaakt om strategie├źn uit te denken rond gentherapie gericht op neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson. Ik was degene die daartoe het pionierswerk deed in ons labo. Na mij kwamen nog vele andere doctoraatsstudenten en laboranten. Het labo groeide en bloeide. Het was een fijne tijd.
'The ABC of a virus that keeps changing', de krantenkop die ik integreerde in dit werk, blijft actueel. De wetenschap loopt altijd 1 stapje achter. Virussen evolueren, muteren, integreren. Net als elke soort zijn ze onderhevig aan de simpele Darwiniaanse logica: 'survival of the fittest'. En dat nemen ze ernstig.

OPLAGE
Unieke oplage 1/1
2005

AFMETINGEN
Kunstwerk: 30x30 cm
Lijst: 50x50 cm

TECHNIEK
Ets op papier
2 lagen opgebouwd met behulp van 2 platen

MATERIAAL
Papier (Hahnemuhle), drukinkt (Charbonnel), krantenkop

PRIJS
1.000 EUR (incl. btw) - inlijsting inbegrepen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x