Tree of Life

Tree of Life

Ze zit voor me. Haar haren blauw. Haar blik zwart. Vastberaden ook. Ze wil een voorbeeld stellen. Haar verhaal delen omdat het mag geweten zijn. Omdat zij er niet aan kan doen dat ze in de jeugdzorg terecht kwam. Het gebeurde 'gewoon' omdat er kwetsbaarheid was. Diepe gekwetstheid met wortels die generaties teruggaan. Ferm om zien hoe ze transformeert gedurende de loop van het traject. Life Story Work. Keer op keer op een andere manier het narratief vertellen. Ik ben 'gewoon' maar de outsider. Die haar verhaal beluistert en het optekent. Die haar teruggeeft wat ze vertelt. In woord en beeld. In kleur. Ze kruipt onder mijn vel. Ik noteer haar woorden. Ik schik en herschik ze tot een gedicht. Ik omring me met toeschouwers en draag het gedicht voor. De tranen rollen over haar wangen. Ik hou me sterk. Mijn stem breekt. Ik ben omdat wij zijn.

(You and me, could it be that we are the same?)

Naar aanleiding van het Life Story Work traject met een jonge vrouw maakte ik dit kunstwerk van de 'Tree of Life'. Nadien zag ik nog vele andere jongeren die via de 'Tree of Life' methodiek op een andere manier naar hun leven keken waardoor nieuwe identiteitsversterkende narratieven zichtbaar werden. Fijn om doen. Fijn om op die manier zovele jongeren te zien en te horen.

OPLAGE
Gemaakt in mei 2023
Oplage in 18 exemplaren: nog 11 exemplaren beschikbaar
Dit kunstwerk werd uitgevoerd met een letterpress. Ik gebruikte allerlei ornamenten uit oude letterkasten. Het werk kwam tot stand in Atelier t in Lovenjoel.

AFMETINGEN
Kunstwerk: 26x38 cm
Lijst: 40x60 cm

TECHNIEK
Letterpress op papier
3 lagen opgebouwd met behulp van 3 zetsels

MATERIAAL
Papier, inkt

PRIJS
400 EUR (incl. btw)
Indien gewenst: professionele inlijsting 200 EUR

ACHTERGROND
De Tree of Life in 5 facetten: wortels, stam, takken, bladeren en vruchten. Tree of Life maakt belangrijke maar vaak ondergesneeuwde aspecten in een leven van een mens zichtbaar. Het is een identiteitsversterkende methodiek vanuit het narratieve werken met mensen. Een frisse methodiek die ik in 2022 leerde kennen tijdens een opleiding in de Narratieve Hulpverlening in de Interactie-Academie in Antwerpen. Ik volgde de opleiding bij Sabine Vermeire. De Tree of Life methodiek pakte me. Sindsdien gebruik ik die vaak wanneer ik aan de slag ga met jongeren en samen met hen kunstwerken cocreƫer. Een stevige houvast op soms wel moerassige grond. Werken met de Tree of Life geeft een soort van veilige grond onder je voeten. Sabine noemt dat 'Safe Ground'.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Andrea Handl. Hieronder zie je ook nog wat foto's die ik zelf maakte, tijdens de creatie.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x