Scribing

Scribing

Zit je vast? Voel je je verward? Bevind je je in een complexe situatie? Een complex vraagstuk? Een moeilijke vraag? Dan kan een scribing sessie je vooruithelpen.

Een scribing sessie is een online vorm van coaching waarbij iemand op een tekenende manier aanwezig is bij jou en je verhaal. Hierdoor ontstaat een visuele houvast die je de weg wijst en waarmee je een hele tijd verder kan. Het is een uniek proces. Eens je het geproefd hebt, ervaar je hoe krachtig het de dingen in beweging zet.

Je mentale redeneringen wordt gevisualiseerd. Dit proces verbindt het rationele met het intuïtieve waardoor de eigen creativiteit aangewakkerd wordt. De weg ontvouwt zich, het pad wordt hertekend, de beweging volgt...

Enkel voorbeelden:

 • Je wil professioneel graag een andere richting uit maar weet niet goed wat je wil, je wil graag dat iemand even met je meedenkt en helpt om klaarheid te brengen in al jouw ideeën.
 • Je bent ongerust over de toekomst van je (klein)kinderen, je hebt zorgen en wil deze graag met iemand delen zodat je opnieuw in contact komt met jouw rol en sterktes.
 • Je verloor een geliefde en moet nu verder zonder hem of haar. Je ziet het niet helder, je wil graag bij iemand je verhaal kwijt om zo terug richting te voelen.

Scribing voor jezelf...

Wat ontstaat er tijdens een scribing sessie?

 • Een visuele weergave van jouw verhaal dat kan dienen als houvast, als anker, als kompas
 • Een spiegel waar je op verschillende momenten, telkens vanuit verschillende perspectieven, kan naar kijken
 • Richting, nieuwe paden worden zichtbaar
 • Een nieuwe verbinding, een nieuw verhaal
 • Frisse inspiratie vanuit het beeld dat we samen creëren
 • Het stimuleren van jouw eigen creatieve vermogen...
 • Samenvattend: 'Clarity in complexity'

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Je neemt contact op via mail (info@bioart.eu) en we maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek via zoom.
 • Kennismakingsgesprek van 1 uur.
  We praten even met elkaar, voelen of er een klik is, bekijken of ik je kan helpen. Jij vertelt me je verhaal, ik maak een eerste schets. Ik vertel wat ik doe, geef wat meer uitleg bij het 'scriben', toon enkele voorbeelden. Zo kan je je een idee vormen van hoe ik werk. Als je dat wenst, leggen we een volgende afspraak vast en start de coaching. We bekijken samen hoe we verder gaan.
 • Scribing gebeurt bij voorkeur online. Ik stel enkele vragen en terwijl jij praat, teken ik. We gaan samen in dialoog. Op het einde van het gesprek deel ik mijn visuele reflectie met jou. Ik scan het resultaat, de 'scribing' in en bezorg je die per mail. Eveneens stop ik de 'scribing' in een omslag en doet b-post de rest. Enige tijd later ontvangt de 'scribing' in jouw brievenbus en kan er thuis verder mee aan de slag. Je kan de 'scribing' ook delen met vrienden of familie, de tekening kan een opstapje zijn om met andere mensen in dialoog te gaan over jouw proces. Geen decoratief stukje kunst maar een ongoing piece of art. Een kunstig narratief over jouw eigen proces.
 • Ik begeleid je via een traject op maat. Ik doe hiertoe een voorstel na het eerste gesprek. Het traject dat ik aanbied is 100% maatwerk. Een exclusieve gelegenheid om te visualiseren waar je staat en waar je naartoe wil.


Getuigenissen van cliënten:

'De coachinggesprekken die Anje met me voerde, zorgden voor ritme en licht in een donkere periode. In de scribings die ze bij de gesprekken maakte, gaf ze vorm aan concepten die lang bleven nazinderen. De boeken, films, podcasts, onderzoeksprojecten en wetenschappelijke literatuur die Anje intussen deelde, maakten van het traject een inspirerende tocht. Voor mij was elke scribing een mentale kaart voor de weken tot aan het volgende gesprek, waar ik elke keer naar uitkeek. Nu de reeks compleet is, blijven de scribings een bron van inspiratie en het visuele verslag van een verrijkende zoektocht naar schoonheid en zingeving.
Als coach is het Anjes sterkte om rustig en onbevooroordeeld de dingen van meer dan één kant te bekijken, voldoende nabijheid en sturing te bieden en toch ruimte te laten. Als wetenschapper-kunstenaar vindt ze het evenwicht tussen dat wat aantoonbaar is en dat wat impliciet aanwezig is. Als visualisator creëert ze letterlijk betekenis.' 
An Schollen - Independent Coach

'Een tekening in kleur, in parallel met een gesprek, maken voor mij echt een verschil! Wat gezegd wordt, wordt ook samenvattend visueel vertaald, dit werkt erg ondersteunend en versnelt mijn proces. Een rode draad van hoop en groei wordt binnen het traject aangereikt en is steeds beschikbaar voor verder reflectie. Zelfs 2 maanden later grijp ik nog eens naar de scribings en geven ze me opnieuw houvast.' - MT

'Voor mij is deze vorm van therapie zeker een meerwaarde. Verdriet, onmacht, het verloren voelen.. geen lichtpuntje meer zien... Ontzettend veel gevoelens rond verlies... Het is soms zo moeilijk uit te leggen. Anje probeert die gevoelens in beeld te brengen, waar ze ontzettend goed in slaagt. Door deze tekeningen te bekijken krijg je meer duidelijkheid en duidelijkheid brengt meer rust. Het is iets tastbaars. Het gaat niet verloren door de chaos in je hoofd. Je kan er telkens opnieuw naar kijken. Na elke sessie worden er opnieuw tekeningen gemaakt en op die manier zie je veranderingen. Je ziet werkelijk waar je staat en waar je heen wil. De schilderijtjes tonen je een weg naar opnieuw hoop en zingeving. Een absolute meerwaarde in herstel. De weg is nog lang... Maar dit heeft me zeker geholpen. Dankuwel Anje.' - Christine

'Dankjewel Anje, voor deze houvast, net op het moment dat er (omwille van de Corona-crisis en lockdown) barsten kwamen in mijn referentiekader. Jouw scribing heeft mij geholpen om orde te scheppen in de plotse chaos in mijn hoofd, in mijn leven, in mijn waarden,... Ze helpen mij om mijn gevoelens te (h)erkennen en te benoemen, en daar kan ik dan op verder bouwen. De informatie en de emoties die ik eruit haal, verschillen ook, afhankelijk met wie ik erover praat (man, kinderen, vriendin, naaste collega,...), en van het moment dat ik ernaar kijk. Een soort van 3D spiegel, van wat voor en achter mij ligt, ten opzichte van mezelf en ten opzichte van anderen, van binnenin & naar buitenaf. En niet onbelangrijk: Ik kan er zelf verder mee aan de slag, en dit is hoe ik het liefst voor mezelf zorg.' - Nathalie


Scribing voor business: organisaties en groepen

Je kan ook een beroep op me doen om een visueel verslag te maken van een vergadering, een seminar, een expertinterview, een focusgroep of een congres. Via de kunst van scribing krijgt je bijeenkomst meer diepgang, deelnemers ervaren de visuele oogst als een tastbaar anker dat verbinding genereert en helderheid schept. De beelden bieden bovendien ook extra zichtbaarheid op sociale media.

Voor bedrijven en organisaties bied ik transformatietrajecten aan voor teams en individuele medewerkers. Samen ontwarren we vragen, de uitdagingen die voor ons staan, creëren we een visueel kompas en gaan we voor maatschappelijke kanteling. Ook voor meetings omtrent strategie, missie en branding zet ik graag mijn visueel talent in.

Eveneens mogelijk: illustraties voor presentaties, webinars, wetenschappelijke publicaties, binnenwerk van boeken, covers van boeken om een theoretisch model visueel te ondersteunen zodat het kader beklijft en blijft hangen bij lezers, deelnemers van workshops, cursussen,...

Tevreden klanten: Verbinding in Verlies (online dialogen), Golven Maken (online meet-up Sociocratie 3.0), De Broeikas (scribing tijdens workshops en teamdagen), Mensj (workshops zelfzorg), Inspinazie,...

Een offerte is verkrijgbaar op vraag.

Enkele getuigenissen van klanten...

'Anje kijkt met een ‘meta-blik’ naar wat er zich afspeelt. Ze voelt intuïtief aan wat de belangrijkste elementen zijn en werkt evenzeer met wat er onder de waterlijn gebeurt. Door haar bijzondere visuele vertaling legt ze onbewuste verbanden bloot en creëert ze zowel een grotere verbinding als een verdergaande diepgang in de groep.' - Dette van Zeeland, Golven Maken, Getuigenis naar aanleiding van de scribing tijdens S3-meetups, zowel live als virtueel via zoom.

'Steeds opnieuw ben ik verrast geweest door de scribings van Anje tijdens onze online dialogen met hulpverleners en de online expert interviews die we samen organiseerden binnen Verbinding in Verlies. Terwijl alle gesprekspartners gewoon de stroom van het gesprek volgen, soms verdiepend, soms van de hak op de tak springend, soms stilstaand... tekent Anje rustig en stilletjes verder. En dan komt er op het einde een geschenk... Wonderlijk hoe zij steeds weer de essentie weet te vatten op één of meerdere papieren, met die woorden die er toe doen, geïllustreerd met de metaforen die in het gesprek zitten. Bewondering en verwondering bij alle deelnemers over hoeveel we besproken hadden en dankbaar om doorheen het geheel een lijn, een rode draad en de essentie terug te krijgen. De bijdrage van Anje in de voorbije 20-tal gesprekken die we op deze manier samen deden, ervaar ik als een grote meerwaarde in het geheel. - An Hooghe, Verbinding in Verlies, Getuigenis naar aanleiding van de scribing tijdens online dialogen met hulpverleners en tijdens interviews met experten.

'Toen ik op sociale media zag wat Anje deed raakte ik geïntrigeerd. Ik voorvoelde al dat haar werk een meerwaarde zou kunnen betekenen voor de boodschap die ik woordelijk uitdraag. Na een vlot voorbereidend gesprek liep alles eigenlijk vanzelf. Ik sta versteld van het feit dat Anje er in slaagde om tijdens mijn uitleg in een online sessie het verhaal te capteren in zoveel mooie tekeningen. Ook al werk ik al jaren met bepaalde thema’s, het raakte me erg om de essentie in beeld te zien. Ik kijk er naar uit om het materiaal te gebruiken in mijn sociale media, cursussen en blogartikelen. Dank je Anje!'- Marijke Leys, Voice Dialogue, Getuigenis naar aanleiding van de scribing van een webinar over de Innerlijke Criticus.

'Als je een analytische geest, een visionaire blik en een vermogen om aan te voelen wat er nodig is combineert met kunstenaarschap en vakmanschap, ontstaat er iets magisch. Anje maakt door haar kleurgebruik en kadering elke materie springlevend. In onze oefening ordende ze de informatie op zo’n manier dat wij als groep een sprong vooruit konden maken en een waar 'aha-moment' beleefden. Zonder haar hadden we waarschijnlijk nog steeds vast gezeten!' - Dette van Zeeland, Golven Maken, Getuigenis naar aanleiding van de scribing tijdens het veranderingstraject van De Broeikas, de ontwikkeling van een nieuwe manier van samenwerken in Raad van Bestuur en Algemene Vergadering.

Scribing

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x