Workshop 'Zichtbaar Onzichtbaar'

In deze workshop staat de wetenschap centraal, de schoonheid van de wetenschap, of beter gezegd, de schoonheid van het leven, ons getoond via de wetenschap en wel via de microscopie. Hoe meer je de details kent, hoe groter het mysterie wordt. Hoe meer je weet, hoe minder je het begrijpt. Het waarom van de dingen blijft zelfs voor de wetenschap onzichtbaar. Zichtbaar onzichtbaar...

We maken een linosnede. We doen dit stap voor stap en maken gebruik van de microscoop om te komen tot een uniek beeld.

Waar kunst en wetenschap mekaar ontmoeten ontstaat magie. We vertrekken van verrassend alledaagse voorwerpen en creëren verrassend beeldmateriaal. Met behulp van microscopen gaan we op zoek naar een beeld dat ons verwondert en hiermee gaan we verder aan de slag. We bewerken het via een eenvoudig fotobewerkingsprogramma, brengen het over op een stuk lino, snijden het uit en drukken het meerlagig op papier met behulp van een echte drukpers. Geen enkele voorkennis is vereist, je wordt begeleid bij elke stap in het proces.


      

Unieke ervaring! Je gaat naar huis met ferm drukwerk, klaar om in te lijsten!


Concreet

Programma
09.00: start van de workshop - kennismaking met de microscopen - op zoek naar een beeld dat verrast
11.00: aan de slag met lino - overbrengen beeld - kennismaking met de drukpersen
13.00: lunch
14.00: lino snijden en drukken in verschillende rondes
17.30: afronden en opruimen
18.00: einde van de workshop

Techniek
De grafische techniek die we zullen toepassen is bekend als 'reduction lino cut'. Het is een linosnede in verschillende stadia waarbij je verschillende fasen doorloopt van wegsnijden en drukken, waardoor je een uniek resultaat verkrijgt.
Wil je alvast weten hoe het gaat, dan kan je dit filmpje bekijken.
Het leuke aan deze technieken is dat je geen chemicaliën nodig hebt en er dus ook makkelijk thuis mee aan de slag kan. Ook in de klas kan je werken met lino en dit vanaf de leeftijd van 9 jaar. Je hebt natuurlijk wel steeds nog een drukpers nodig. De kostprijs van de kleinste drukpers past misschien wel net binnen het schoolbudget?

Meebrengen
Verrassende voorwerpen die veelbetekenend voor je zijn. Dat kan vanalles zijn gaande van een bloem tot een schroevendraaier, sleutel, boek, brief, schoen, vork, schroeven, knoop, schelp en andere 'vintage' uit de natuur of uit je verleden... Het moet wel iets relatiefs klein zijn, want anders past het niet onder de microscoop.
Breng ook een schort mee die onuitwisbaar vuil mag worden en doe vooral niet je beste kleren aan...

Samenwerking
Deze workshop geef ik samen met Lieven Philips van Discoverit. Lieven begeleidt het werk met de stereomicroscopen, digitale handmicroscopen, camera en computer. Ikzelf licht de grafische technieken toe en begeleid je in het grafische werk. Ik toon ook vele voorbeelden uit eigen grafisch werk.

Laat je aantrekken door modern én ambachtelijk, computer- én handwerk!


Interesse?

Stuur me een mail en we bekijken hoe ik je kan helpen.


    

 

Workshop 'Zichtbaar Onzichtbaar'

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x