Dag 14, Suomenlinna

15 februari 2024

Dag 14, Suomenlinna

Ik ben weer op mezelf. Na een heerlijk verblijf bij Mari, een goede vriendin die in Kuopio woont, fantastische belevingen en ook een workshop scribing die ik daar gaf aan haar studenten, ben ik vandaag aangekomen in Helsinki. Op een kwartiertje varen daar vandaan ligt het eiland Suomenlinna. En daar ben ik nu. In een hostel. Deze nacht lijkt de hostel uitgestorven en leeg. Buiten mij is er niemand, wat wel wat een bevreemdend gevoel geeft na een hele week intens samen leven en samen zijn.

Maar ik installeerde me hier wat, zette een tafel in de gemeenschappelijk dorm waarvan ik 1 bed zal beslapen en pakte al mijn schetsboeken en tekengerief uit om hier een week aan de slag te gaan met kunst. Ik ga tekenen, schilderen en schrijven. Een hele week blijf ik hier. Op een boogscheut van Helsinki dus er zullen ook heel wat gelegenheden zijn om wat kunst en cultuur op te snuiven in de hoofdstad van Finland.

Hier dus: my art desk in de kamer met 4 stapelbedden in de hostel op een eiland voor de kust van Finland. Of hoe belangrijk kan het zijn om je als kunstenaar af te zonderen, ver van wie of wat je kent, op jezelf, om daar in alle rust en stilte (het is hier nu wel extreem stil) bezig te zijn met hetgeen wil ontstaan.

De voorbije dagen schreef ik veel gedachten neer in mijn reisdagboek. Ik schreef losse flarden neer, maar ook patronen die ik opmerk (in mezelf) en verder was er ruimte voor het maken van enkele schetsen. Hier en daar nam ik iets mee, die voorwerpen stak ik in mijn rugzak en deze week ga ik er verder mee aan de slag. Er zijn ook de tranig-experimenten, of hoe ik onderweg enkele sporen registreerde. Deze week ga ik een poging doen om al die zaken wat samen te brengen tot een soort van geheel. 

Wat ook mogelijk zou kunnen zijn is dat ik een stuk lino of hout bemachtig en daar een lino- of houtsnede van maak. Hier in Helsinki zal ik wel zo'n winkel vinden.

En verder, vond ik alvast enkele stickers van de Moomins van de Moomin-store in Helsinki. Ik ga er zo eentje op mijn laptop kleven als souvenir aan de SISU-way of life van de Finnen. Dit gezegd zijnde duik ik onder de lakens om morgen fris en monter aan mijn art residency te starten.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x