Corona triggert ons systeem.

Corona triggert ons systeem.

Dinsdag 9 juni 2020

Als 'scribe' ben ik te gast op 'the leadership festival', dat doorgaat in 'virtually everywhere'. Een hele week in zoom dus, samen met een internationaal gezelschap. Heerlijk!

We hebben het over 'collective action'? Wat is dat precies, wat loopt vlot en wat loopt lastig? De hamvraag van de dag: 'Which aspects of collected action seem easy and which ones need our attention?'.

The system fails.
We are the system.
A new system?
A call for collective leadership.

Requiring:
Patience.
Embracing uncertainty.
Trust.

'Het systeem' is opgebouwd uit honderden subsystemen. Denk aan onderwijs, onderzoek, zorg, geneeskunde, voeding, landbouw,... Noem maar op. Als het systeem faalt, betekent dit dat we alle subsystemen onder ogen moeten zien. Vervolgens kunnen we met een open, onderzoekende maar verwelkomende blik kijken naar het organisme in kwestie. Welke symptomen tonen dat het goed zit? Welke symptomen duiden op een onderliggende pathologie? Hoe gaan we dat aanpakken? Wat is nodig?

Steeds vaker zien we dat mensen niet meer lijken te passen in de systemen die we -goedbedoeld natuurlijk- samen cocreƫerden. We doen onze uiterste best om die mensen toch te laten passen in die systemen. We zoeken en ploeteren en gaan tot aan de grens van het systeem. Vaak gaan we daarin voorbij de grenzen van het individu. We horen hun 'stop' niet echt. We gaan voor adaptatie. Niet voor transformatie.

Stop.
Niet langer.
Niet meer.
Mensen verlaten systemen.

De inhoud past niet meer in de vorm.
We bedenken een nieuwe vorm.
We herleggen de rails.
En cocreƫren een nieuwe wereld.

Hoe?
Dat is nog niet duidelijk.
Maar de intentie is er.
Op zoveel plekken in de wereld.

We verbinden ons met elkaar.
Voelen ons minder alleen.
Slaan de handen in elkaar.
Overstijgen de 'gaps'.

Navigeren via spanning.
Het klassieke leiderschap afleggen.
Samen ondernemen.
Vanuit een hoger doel, een zinvolle insteek.

Verbindend communiceren.
De spanningen niet langer uit de weg gaand.
Be humble. Be bold.
In de verte loopt het pad.

Bestemming onbekend.

-

Wil je graag een nieuwe richting uit en meebouwen aan maatschappelijke kanteling? Kan je daarbij een duwtje gebruiken, een schouderklopje of een visueel kompas? Boek dan een scribing-sessie en ik help je om helder te zien in welke richting jouw pad lopen kan...

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x