Corona, uitnodiging tot essentie.

Corona, uitnodiging tot essentie.

Zaterdag 21 maart 2020

In mei 2019 koos ik ervoor om in sabbatmodus te gaan.

Alles in me zei me dat het tijd was om te vertragen. Niet dat ik moe was of futloos, integendeel. Ik voelde gewoon dat ik even moest terugplooien in mezelf. Dus vulde ik met rugzak met een tent, wat kleren, een schetsboek en een doosje aquarel. Ik trok per trein naar het hoge noorden. Urenlang flitsen ze voorbij het raam. Bomen, bomen, bomen. De 'greenwash' had een enorm effect op mij. Ik verruilde de auto voor een elektrische fiets, verminderde het aantal uren professionele activiteit behoorlijk drastisch en ging terug naar school. Sinds september bouw ik elke week, systematisch dus, tijd in voor schrijven, kunst en shiatsu.

Ik voel dat het nodig is. Ik voel dat het me voedt. De ratrace uit. Stilstaan, reflecteren, zorgen voor mijn lijf.

In de opleiding 'Project' aan de academie van Leuven, werden we uitgenodigd om woorden te geven aan ons persoonlijk project. Het was zwoegen. Meer woorden schrappen dan schrijven. Lastig. De finale tekst legde ik neer, exact één maand geleden. Nooit gedacht dat ik deze tekst nu al zou publiceren, maar de tijd is rijp, dunkt me. Meer dan ooit is mijn individuele thema een globaal thema geworden. Daarom deel ik deze uiterst persoonlijke tekst nu ook graag via deze weg.

Mogelijks moet je de tekst een aantal keer lezen. Er wordt veel gezegd met weinig woorden.

Verbazingwekkende verstomming. Onbehaaglijk raak.

Vandaag verder geen poëzie. Dit moet volstaan.

-

De cirkel als metafoor voor essentie

My essence is about finding essence in the field of endless possibilities. The essence I find step by step, through walking the trail and respecting the incubation time for the seed to burst.

Projectomschrijving

Ik ben op zoek naar essentie. Essentie zie ik als het benaderen van de kern van dingen, ontdaan van ballast die vertroebelt. In mijn werk hanteer ik hiervoor de begrenzende doorlopende vorm van de cirkel. Het bewegen op de omtreklijn van de cirkel staat symbool voor een proces van verstilling. De omtrek herhaald afleggen is een pad dat leidt tot focus en rust. De herhaling resulteert in verlangzaamde tijd, ogenschijnlijk irrelevant maar essentieel als incubatietijd, waarbij de essentie zich toont in het zaad dat wortelt en ontkiemt.

Mijn werkwijze bestaat erin om de cirkelvorm herhaald uit te oefenen op diverse dragers. Dit proces van herhaling leidt tot uitpuring. Ik beschrijf dit proces met woorden die een relatie willen aangaan met de cirkel als vorm, als bestaan. Deze methode versobert. Het is een langzaam proces van ontdoen en overhouden. Snippers en fragmenten zijn de beeldende elementen die dit proces tonen.

Ik ervaar het leven als een circulair bestaan: in het fysiek onderweg zijn, in de herhaling van een route, in de routine van de omgang met het dagdagelijkse. Ze staan niet in de weg, ze doen grote en kleine reisverhalen ontstaan. Ik wil ze presenteren in een boekwerk dat kritisch reflecteert op de levenscyclus en de noodzaak voorstelt om te hernemen en te recycleren.

Het is een pleidooi voor eenvoud, vertragen en teruggaan in een samenleving waar permanente impulsen en ongebrijdeld vooruitgaan een bedreiging vormen voor alle soort van leven.

Anje Claeys - 20/02/20

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x