How to beat coronavirus capitalism?

How to beat coronavirus capitalism?

Vrijdag 27 maart 2020

Gisterenavond was ik 'aanwezig' op de live streaming getiteld 'How to beat coronavirus capitalism?'. De link naar de opname van die live bijeenkomst vind je via deze link.

Aanwezig waren Naomi Klein, Astra Taylor en Keeanga-Yamahtta Taylor. Het discours was opmerkelijk. Het 'scriben' waard. Ik luisterde twee uur lang naar de vurige monologen en hield mijn stiften en aquarelpenseel in de aanslag. Als je al 'scribend' aanwezig ben, neem je de inhoud van wat gezegd worden op een 'andere' manier in je op. Het komt 'vol' binnen. Je zuigt de inhoud op in elke vezel van je lijf. Woorden 'lost in translation' blijven waar ze zijn, je bent gefocust op de inhoud. Ik werk daarbij vaak op klein formaat, wat me nog meer dwingt tot het pakken van de essentie, hier weergegeven op 1 velletje A4. Deftig papier, dat wel. Papier dat wel wat water kan verdragen. Verdriet kan pakken. En hopen hoop.

Na afloop van het online seminar, vanuit de huiskamer van drie bovenvermelde zwaargewichten in sociaal engagement, stond er één waarheid als een paal boven water. We mogen onze beide handen kussen en dankbaar zijn voor onze welvaartstaat waar onze vroege socialisten ooit de straat voor opgingen. Onze voorgeschiedenis van sociale strijd komt ons nu wel ferm van pas. Heel anders is dat in Amerika, waar vrijheidsdenken wel centraal staat maar waar geen sociaal vangnet is en waar je je ziekenhuisfactuur enkel betaald krijgt als je goed verzekerd bent.

Stel het je maar eens voor. Je bent 50, huurt een flat in New-York city, werkt als zelfstandige en plots passeert Corona daar. Je wordt ziek maar hebt geen geld om het ziekenhuis te betalen. Dus blijf je thuis, waar kan je anders heen? Geen zuurstof in de buurt, geen overbruggingsrecht. Je ziekt uit, je ziet af, je geraakt niet op je werk. Een maand al ben je thuis. Geen geld voor huur want reserves zijn er niet.

Amerika, zo hoor ik de zwaargewichten zuchten, is geworteld in racisme. Het Amerika van nu vond haar oorsprong in de genocide van haar oorspronkelijke bevolking, de Indianen. Een trieste voorgeschiedenis die weer helemaal op de voorgrond komt via Corona. De armen zakken dieper in de kloof. De rijken ijveren voor het behoud van de economie en volgen radicaal de weg van 'profit first'.

A carnaval of misery, homelessness, low wages and no access to healthcare. Let's reimagine our society!

Wil jij terug naar hoe het was?
Verlang je naar 'normaal'?
Misschien was 'normaal' wel dodelijk?

Normaal was abnormaal.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x