Duality

12 november 2023

Duality

Dit werk toont de brug (of de pogingen daartoe). De brug tussen 2 moeilijk-leesbare werelden. Recent nog leerde ik via een vlog van Esther Perel het begrip 'intractable conflict' kennen, een nieuw en 'fris' begrip voor mij. Helpend in het benoemen van wat er gaande is wanneer dingen vast (deadlocked) komen te zitten. Op macro- en microniveau. Wat bestaat in het grote, bestaat eveneens in het kleine.

We hebben bruggenbouwers nodig, die het geheel kunnen overschouwen, die zich in beide partijen kunnen inleven en daardoor de brug doen ontstaan. Met zwart-wit denken gaan we er niet zomaar vanzelf komen. Het omarmen van de complexiteit lijkt een betere -doch moeilijke- weg.

Voor de makers onder ons: het werk is opgebouwd uit 2 etsen afgedrukt op een collage van snippers van papier. Ik gebruikte daar patroonpapier voor, dat is het papier dat gebruikt wordt als een soort van matrijs om het maken van kleding te vergemakkelijken. Met behulp van dat papier kan een passend patroon makkelijk hernomen worden. Er plakt ook een spitsvormig stukje tekst op dat de woorden 'Phénomène' en 'Complexité' draagt. 

Vonden we maar een soort van makkelijk herbruikbaar sjabloon voor het bemiddelen in moeilijke conflicten. Zo eenvoudig is dat niet. Het vergt best wat kunst- en vliegwerk om het polaire denken te stretchen tot een soort van eenheidsbewustzijn.

Bruggenbouwers dus. Een job apart. Complex.

Text by Anje Claeys
Photographs by Anje Claeys

-

Benieuwd naar meer?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x