Viral war

11 november 2023

Viral war

Deze eerste reeks van 3 werken toont de turbulenties van de wereld waarin we leven. Oorlogstaal overheerst het nieuws. Het narratief van onze tijd.

De start van deze reeks situeert zich in 2016. Ik werkte er verder aan in 2022. Ik vind het heerlijk om oud werk te 'hernemen'. Erop verder te werken. De titel te vernieuwen. Zo blijft het in beweging. 

Op deze werken zie je impressies van steden die belaagd worden door rode virale entiteiten en zwarte bommen. Zwart en grijs, afgewisseld met felle kleuren die een frisse laag toevoegen aan de donkerte. Je ziet ook zonnebloemen, die refereren naar de plantages in Oekraïne. De oorlog woedt er nog altijd. Meer nog, de oorlogszone breidt zich ook uit. Global warning?

Even technisch ook, voor de makers onder ons: de basis van dit werk is een reeks koperplaten waarop ik collages plaatste via een toner transfer methode. De platen gingen het zuur in en vervolgens drukte ik ze af. Omdat de platen lang in het zuur lagen kan ik ze op twee manieren gebruiken, als diepdrukplaat en als hoogdrukplaat. Ik hou wel van de verscheidenheid aan opties die daardoor ontstaat. Enkele jaren later pas kwamen de getekende zwarte en witte lijnen erbij en voegde ik kleur toe met aquarel. Zo blijft het werk een collage, en ontstaat er een gelaagdheid aan beeld en betekenis. Ik hou er ook van om te spelen met de titel van het werk. Soms leunt die aan bij het beeld, soms genereert die een tegenstelling. Het geven van een titel aan een werk maakt wat mij betreft deel uit van het werk. Soms ontstaat een titel instant, en soms denk ik er maanden over na. Zo zit dat bij mij.

Het thema 'virus' zit al jarenlang in mijn werk, sinds het prille begin in 1998. Dit heeft te maken met mijn achtergrond in de biomedische wetenschappen. Daar ontwikkelde ik een fascinatie voor de microbiologie meer bepaald de virologie. Vele jaren lang werkte ik in een labo en manipuleerde ik virussen tot vectoren, die fungeerden als doeltreffende vehikels voor gentherapie. Fascinerend werk. Mooie organische vormen, die me blijven inspireren.

Text by Anje Claeys
Scans by Anje Claeys

-

Benieuwd naar meer?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x