Mag wat kan of kan wat mag?

19 december 2021

Mag wat kan of kan wat mag?

Deze week kon ik slechts een paar dagen reserveren voor mijn artistieke werk want Kerstmis komt eraan. Ik moet nog kadootjes kopen en vrijdag is het al kerstavond. Daarnaast kreeg ik de vraag om een stapel Art Cards te bezorgen. Daarom besloot ik om nieuwe kunstkaarten te ontwerpen, op basis van snippers oud werk. Laag boven laag.

En toen kwam daar het nieuws over de vaccinatiecampagne voor kinderen. Word virusvechter. Een maskertje. Allerlei zorgvuldig-bedacht-en-aantrekkelijk-gelayout drukwerk, om kinderen te motiveren zich te laten vaccineren. Compleet onder de gordel. Ik heb het niet over het vaccineren zelf. Ik heb het over de campagne, het subtiel-dwingende karakter van de boodschap. Het beslissen over het al-dan-niet vaccineren van jonge kinderen is aan de opvoeders, niet aan de kinderen. De communicatiecampagne zou dus gericht moeten zijn aan de opvoeders, niet aan de kinderen. Ook het vaccineren zelf, het kan misschien wel handig en efficiƫnt zijn om dat te laten doorgaan op de scholen, maar dat maakt het daarom niet acceptabel. Mateloos buiten de lijnen kleuren. Daar worden we steeds beter in. De vermenging van gezondheidszorg en politiek, de vermenging van geneeskunde en pragmatiek.

Mag wat kan of kan wat mag? 

Ethische vragen die voorgelegd worden aan ethische commissies die ethische adviezen formuleren. Adviezen die in de wind wapperen. Voor wat ze waard zijn. En zelfs als ze wat waard zijn, is er blijkbaar altijd een weg omheen. 

Het maakt me triest. 

Scheef getrokken waarheden: 'Immuniteit door vaccinatie is langer en beter dan door besmetting'. Een statement. Ongenuanceerd als dit, in een flashy folder. Mijn wetenschappelijke inborst kraait zich hees. Ik besluit niet in mijn pen te kruipen. Wat dan helpt zijn chocotoffs, wandelen en warme vrienden om me heen.


Blogbericht van 22 december 2021

Art cards, adding new layers onto unsatisfying old prints. Upcycling work. Adding new elements. Asking questions. In search for answers.

Er komt een nieuw reeks kunstkaarten aan. Met behulp van aquarel, fineliners en Chinese inkt voeg ik elementen toe aan oude (mislukte) prints. Gewoon wat spelen, meegaan met de flow, zonder dat er iets moet. 

Deze ochtend twijfelde ik nog. Want gisteren las ik iets in de krant dat me triestig maakte, triestig en kwaad. Een ethische pandemie-gerelateerde kwestie die me uit mijn lood sloeg. Ik had in mijn pen kunnen kruipen maar ik besloot dat vandaag niet te doen en me te focussen op niks eigenlijk, gewoon voelen waar het heen moest met de kwaadheid en het verdriet. Ze zijn inmiddels gaan liggen. Mijn hoofd kwam tot rust en mijn hart weet weer waarom het klopt. Muziek helpt ook altijd. Zeker pianomuziek van Enaudi. 

Het wordt al donker buiten, Bijna tijd om de kou in te duiken, en naar huis te fietsen waar ik gewoon een hele avond lekker ga niksen. En vooral de krant niet ga openslaan.

Voel je het resoneren? Doe dan mee met 'De Zondagen'! Klik hier voor meer info.

Elke maand trek ik me een week terug in mijn atelier. Ik druk me uit. Letterlijk en figuurlijk. Wil je weten wat er in mijn atelier gebeurt, meld je dan aan via de link hierboven en word deel van het verhaal.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x