Stilstaan bij wat is

24 februari 2023

Stilstaan bij wat is

Mijn laatste update dateert van mei 2022. Toen eindigde ik mijn maandelijks verslag met de volgende woorden:

'Tracing slow life' gaat over het in beeld brengen van deze bewegingen. Bewegingen die ertoe doen. Omdat het leven ertoe doet. ‘Tracing slow life’ wil recht doen aan de traagheid, niet dat ik daarmee wil zeggen dat alles traag moet, wel dat traag een even waardige optie kan zijn wanneer het zo zijn moet. ‘Tracing slow life’ gaat over ondergrondse processen waar stilzwijgendheid de taal is en zijn de beweging.

En daarna viel ik 'soort van' stil. Niet echt stil, maar wel stil in reflecterend schrijven. Tenminste toch: in het schrijven over mijn 'golden art weeks'. De zomer kwam, een zalige zomer met een lange roadtrip samen met mijn jongste dochter doorheen Scandinavië (van Noorwegen, via Zweden naar Finland en dan via Zweden terug naar huis) en na de zomer kwam ik in een soort van stroomversnelling terecht. Twee heerlijke workshops in Atelier Blauwhof: papierporselein en blauwdruk. In september starte ik met een opleiding aan de Interactie-Academie: 'narratieve hulpverlening'. Vele vrijdagen naar Antwerpen, een heerlijke opleiding met bijhorend lees- en studiewerk. Ik deed mee aan Kunstroute Boutersem. Daarnaast vond ik, na lang zoeken, een prof aan de faculteit pedagogie die interesse toonde in mijn werk als visualisator. Ook hij bezorgde me best wat leeswerk. Verder waren er een aantal persoonlijke processen die om mijn aandacht vroegen. En ook mijn lichaam vroeg om zorg en rust. Dat lichaam wilde zich vrijspelen van een aantal verwikkelingen waarin het verstrikt raakte. Net daarom liet het van zich horen. Pijn en ongemak. Rouw en verdriet. Langzame processen. De tijd ging wat met me aan de haal. Ik deed vanalles maar veel tijd voor reflecterend schrijven was er niet. Tot vandaag. 

Vandaag vielen er een aantal puzzelstukjes op z'n plaats. Een deugddoende behandeling bij mijn osteopaat, ademruimte (letterlijk), een aantal inzichtgevende gesprekken, en een zalig plan. 2023 is voor mij een schrijfjaar. Pas op de plaats, terugblikken en reflecteren over de voorbije 5 jaar en het werk dat ik ontwikkelde als ontrafelaar. Ik beluisterde talloze gesprekken en dialogen als visualisator en maakte honderden tekeningen. Ik volgde drie opleidingen in scribing, raakte vertrouwd met de principes van de Kasàlà, ik nam een frisse duik in het narratieve werk van Michael White en kwam thuis. Ik ging aan de slag in het dagziekenhuis binnen de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van UPC KU Leuven, kon er vrijuit experimenteren, maakte er kennis met een heerlijk team aan hulpverleners en mocht er proeven van hun holistische visie. 

Het voorbije najaar gebeurde er vanalles. Er was een performance in De Broeikas voor een jongere op vraag van CANO (en dat werd gefilmd!), er was een mini-docu van DELA over het documenteren van verliesverhalen (ook dat werd gefilmd!), ik schreef een abstract voor een studiedag, ging van start met het beschrijvend onderzoeken van mijn visualiserend werk en vorige week gaf ik voor het eerst opleiding over dat visualiserend werk en over het creatieve rouwwerk dat zich de laatste 5 jaar ontvouwde. En cours de route vierde ik op 3 augustus mijn 50ste verjaardag en schreef ik een Kasàlà voor de 80ste verjaardag voor mijn moeder. Best wel wat mijlpalen dus die ik vierde aan vele kleine gezellige kampvuren in de tuin en via andere samenkomsten met vrienden en familie.

En dus vandaag kwam er -zomaar ongevraagd maar wel bijzonder welkom- een plan tevoorschijn. Een klein plan met zachte vormen en bijzonder iemand met bijzondere talenten die me hierin wil ondersteunen. Vandaag bedachten we samen het concept. De goesting is groot. Nu nog zien wanneer de uitvoering volgt. Benieuwd. Ik houd het nog even voor mezelf. Je zal het vanzelf wel merken wanneer het klaar is om tevoorschijn te komen.

Verder lopen 'De Zondagen' (de ontrafelende dialogen die maandelijks doorgaan in mijn atelier) lekker door. We zijn inmiddels met 6. Nog eentje erbij en het zit vol. Dan zijn we met 7. Alle info vind je via de link hieronder. Voel je je aangesproken? Neem dan contact met me op.

Voel je het resoneren? Doe dan mee met 'De Zondagen'! Klik hier voor meer info.

Elke maand trek ik me een week terug in mijn atelier. Ik druk me uit. Letterlijk en figuurlijk. Wil je weten wat er in mijn atelier gebeurt, meld je dan aan via de link hierboven en word deel van het verhaal.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x