Tracing slow life

27 mei 2022

Tracing slow life

Na en als gevolg van de opendeurdagen van 'Atelier in Beeld' werd me langzaamaan helder dat mijn eerder werk omtrent 'essentiële verplaatsingen’ (oktober 2021) terug meer aandacht wou. Toen kleefde ik een koperen plaat onder mijn voet en ging ermee wandelen. Een essentiële verplaatsing in het park waar mijn atelier gelegen is.

Ik startte mijn kunstweek met het maken van een mindmap. Woorden die verschenen waren: slow, nature, pace back, trace slow life, repetition, travel, circles, irritation, too slowly, silence, nature's song.

Er ontstond een plan. Ik ging naar Atelier Blauwhof en ging er aan de slag met koper en ijzerzout. Ik experimenteerde met mica en koper en ging na hoe sporen hun indruk nalieten op de plaat en hoe de print er vervolgens uitzag. Zo zie je hieronder de afdruk van de plaat die ik met me meedroeg op het werk (eveneens essentieel) in UZ Gasthuisberg (traces on mica 7,5 x 7,5 cm). 

Vierkante platen rond maken. Hoe lang duurt dat als je het chemisch laat gebeuren? Ik registreerde de tijden: 5u20 en nog niet klaar. Deze plaat heeft best nog wat uren 'behandeling' nodig alvorens het een cirkel is. Het mag traag gaan.

Daarnaast ook afdrukken van cirkels. Onderzoek van de compositie. Wat vertelt de compositie over het proces van nabijheid en afstand?

Overlap of net niet?

Dichtbij of met de neuzen in dezelfde richting?

Het werk zoekt zijn weg. De cirkel blijft terugkomen. Ook in mijn leven van elke dag. Ik breng veel tijd door in de tuin en in de natuur. Met de fiets vooral. We trekken erop uit. Verplaatsen ons langzaam. Doen minder dingen op een dag. Doen de dingen trager. Met een grotere portie aanwezigheid. Minder moeten, minder hebben, meer zijn. Recycling, upcycling, tijd steken in herstel. Stilstaan bij verlies ook. Oud verlies, nieuw verlies, verlies dat komt bij graag zien en het leven ten volle beleven. De cirkels van het leven. Eindeloos en eindig tegelijk.

Cycling. Traag en weinig kilometers. Een omzwervende cirkel rond de woonplek die we de onze noemen.

Cirkels in bloemen, oogsten in cycli.

Tegels die oud zijn. Bewaren, tegen beter weten in. Constructies die roesten. Weerloos verweer.

Hout dat dood is. Omdat de boom bejaard is. Nieuw leven geven aan dode takken.

17.000 kilometer op de teller inmiddels. Dat zijn heel wat cirkels die vertrekken en eindigen in de fietsenstalling bij onze woning in Boutersem. Zo cirkelen de dagen, zo cirkelen we doorheen het leven. Dag na dag. En ondertussen 'gebeurt' het leven. Daarom dus, en om vele andere niet-gekende redenen: de cirkel.

'Tracing slow life' gaat over het in beeld brengen van deze bewegingen. Bewegingen die ertoe doen. Omdat het leven ertoe doet. ‘Tracing slow life’ wil recht doen aan de traagheid, niet dat ik daarmee wil zeggen dat alles traag moet, wel dat traag een even waardige optie kan zijn wanneer het zo zijn moet. ‘Tracing slow life’ gaat over ondergrondse processen waar stilzwijgendheid de taal is en zijn de beweging.

Voel je het resoneren? Doe dan mee met 'De Zondagen'! Klik hier voor meer info.

Elke maand trek ik me een week terug in mijn atelier. Ik druk me uit. Letterlijk en figuurlijk. Wil je weten wat er in mijn atelier gebeurt, meld je dan aan via de link hierboven en word deel van het verhaal.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x