Kunst vanuit geraakt zijn

13 oktober 2023

Kunst vanuit geraakt zijn

Het zat er al even aan te komen, ik broedde er 2 jaar op en ineens was het daar. De vraag die ik me al een hele tijd stelde was hoe ik naar buiten zou kunnen komen met het werk dat ik doe in besloten omgevingen als jeugdpsychiatrie en jeugdzorg. De dagelijkse artistieke praktijk resulteert in vele lege tekenblokken. Elke tekening die ik maak, schenk ik weg. Een beetje zoals in het Boeddhisme, waar een tekening in zand wordt weggeveegd zodra die rond is.

In de kunsten gaat het meestal anders. Je maakt iets en vervolgens mag het publiek, of meer zelfs: moet het publiek. Bij mijn werk als scribe gaat het anders. Wat ik maak is bestemd voor 1 paar ogen. En dat paar ogen beslist vervolgens hoe publiek het werk verder zal worden. Het verhaal is eigendom van de persoon in kwestie, het werk is mijn eigendom, daarom signeer ik het ook. Op het moment dat ik het weggeef, is het niet meer van mij, ik geef mijn rechten af. Dat is ook helemaal logisch.

En toch...

Toch houdt het me bezig. Immers, aan de hand van die tekeningen die door mijn handen op papier belanden, worden belangrijke verhalen verteld. Ze vertellen iets over de verteller, maar evengoed iets over mij. Ik teken immers vanuit mijn geraaktheid. Dus wat te doen daarmee?

Bijna 3 jaar later ontstaat er een idee. Wat als ik, na een traject met een jongere een kunstwerk maak dat bestemd is om bij mij te blijven. Een kunstwerk dat gaat over mijn geraaktheid, een kunstwerk dat resoneert met mijn verhaal. Wat als ik elke keer opnieuw zo'n kunstwerk maak. En dat de reeks die dan ontstaat een soort van verhaal kan vertellen, een maatschappelijk verhaal, dat de wereld in mag. Om op hun beurt anderen te raken.

Als ik dat nu eens probeer?

Dus ja, daar ben ik nu. Ik doe wat ik denk te moeten doen. Een hele reeks verhalen die me raken. Eén voor één, stap voor stap. One breath at a time. Dat is de naam van de performance die op 25 november gepland is in De Broeikas. Een cocreatie samen met Ineke Hulselmans en Annemarie Peeters. Ik zal werk tonen vanuit de reeks verhalen die ik tot me neem. Ben je benieuwd? Kom dan zeker af op 25/11. Om 20u in De Broeikas.

Verder is er de idee van 100 keer publiek, en ook de performance 'Elements' krijgt vorm. Meer info elders op deze website. De herfst is inmiddels in het land, ik stuurde nog eens een nieuwsbrief uit en het weekend staat voor de deur.

Elke maand trek ik me een week terug in mijn atelier. Ik druk me uit. Letterlijk en figuurlijk. Wil je weten wat er in mijn atelier gebeurt, meld je dan aan via de link hierboven en word deel van het verhaal.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x